Het repertoire van de ‘boeren’ bestaat uit ‘Nederlandse’ dansen. Het zijn oude dansen, maar ook dansen die op muziek van soms wel 100 jaar geleden van een nieuwe choreografie zijn voorzien.

De meeste dansen komen uit de regio Twente zoals de ‘Driekusman, Hoaksebarger en smiet oe wief weg’. Deze kunt u ook in Duitsland net over de grens tegenkomen. We wonen immers in het grensgebied en vroeger brachten de marskramers, muzikanten of familieleden deze dansen mee uit Duitsland of andersom. Muziek en dans kennen geen grenzen.

Een ‘Spaanse wals, Veleta, Rozen wals en een Olde step’ zijn bijvoorbeeld dansen die door heel Nederland maar ook ver daarbuiten worden gedanst.

We kennen natuurlijk ook wel dansen uit bijvoorbeeld Friesland. De ‘Simmermoarnwals’ is daar een voorbeeld van. En wat dacht u van de ‘Utrechtse- of Keperen Schots of een Hakke Toone’.

Onze dansleiders zoeken in oude boekjes of gaan naar een bijscholingscursus om de groep weer iets nieuws te leren zodat onze dansers betrokken en gemotiveerd blijven.

Totaal hebben we keus uit ruim 40 dansen, één daarvan de ‘Czechenpolka’,  is door onze toenmalige dansleidster zelf gemaakt ter gelegenheid van een jubileum van de Helderse Harmonie, zodat de groep en de Harmonie samen een uitvoering konden geven.

 

Elke dinsdagavond oefenen de ‘boeren’ van 20.30 tot 22.00 uur in de Valkhof, Ninaberlaan 66 te Hellendoorn,

met natuurlijk een gezellige pauze en na de oefentijd wordt er ook nog wat met elkaar gedronken.